Att fota på manuellt läge
Datum: 2011-04-02 • Klockan: 14:05:38ISO är det som reglerar hur ljuskänsligheten i kameran. Ju högre ISO-tal desto mer ljuskänslig är kameran och det blir en ljusare bild. Vid dåliga ljusförhållandet kan man behöva höja ISO-talet.
MEN ju högre ISO-tal desto brusigare bild. Därför ska man nästan alltid försöka sikta på så långt ISO-tal som möjligt för att få en renare och skarpare bild. Försök att alltid ligga på det lägsta ISO-talet som din kamera tillåter.
Bländare är hur mycket ljus objektivet släpper in. Man kan likna det som ett fönster med gardiner. Du får in mer ljus om du inte har dragit för gardinerna, men ju mer du drar ihop gardinerna desto mindre ljus kommer det in. Vid stor bländaröppning är det ett litet bländartal. Vid liten bländare är det ett högt bländartal - alltså tvärtom. Till exempel; 3.5 är en stor bländare/litet bländartal (inga gardiner) och 22 är en liten bländare/stort bländartal (gardinerna är ihop dragna). Om det är dåligt med ljus kan du använda en större bländare/ litet bländartal för då släpper objektivet in mer ljus.
Men det är inte bara ljuset som regleras. Vid en stor bländare (ex 3.5) bli det ett kortare skärpedjup, dvs mindre i fokus medans det vid bländare 22 blir det ett långt skärpedjup och mer är i fokus. Om du vill ta kort på en blomma passar det att använda en så stor bländre som möjligt (ex 1.8), då blir blomman skarp medans bakgrunden blir suddig. Om du ska ta kort på ett landskap ska du använda en mindre bländare (ex. 16) så att hela motivet blir i fokus.
Vid en lång slutartid är kameran öppen längre och tar längre tid på sig att ”läsa av” det som man fotar. Slutartiden anger hur lång tid som kameran tillåter ljuset att komma in och som tillåter hur länge kameran får skapa bilden. Ju längre slutartid desto ljusare blir bilden. För att frysa en rörelse ska man ha en kortare slutartid, t.ex 1/640. Om det är mörkt ute och man vill ta kort på t.ex ett träd får man använda sig av en längre slutartid, då är stativ nödvändigt för att förhindra rörelseoskärpa.
Alla de här inställningarna har gemensamt att de alla reglerar ljuset:
Vid ett lågt ISO blir kameran mindre ljuskänslig ➞ Mindre ljus
Vid ett högt ISO blir kameran mer ljuskänslig ➞ Mer ljus
Vid en stor bländare är bländaröppningen större ➞ Mer ljus
Vid en liten bländare är bländaröppningen mindre ➞ Mindre ljus
Vid en lång slutartid är kameran öppen längre ➞ Mer ljus
Vid en kort slutartid är kameran öppen kortare ➞ Mindre ljus
Man lär sig med tiden att pricka rätt inställningar beroende på ljus och tillfälle. :)
Hoppas att ni förstår vad jag har skrivit!
Något annat ni vill att jag ska gå igenom? Vitbalans? De olika lägena på kameran? Komposition?
Innan du kommenterar:
- Jag fotar med en Canon EOS 5D Mark II, du hittar hela min utrustning om du klickar på "kamera" längst upp i menyn.
- Nej, jag gör inte bloggdesigner men är dock öppen för frågor.
- Nej, jag vill inte göra något bloglovin- eller länkbyte.
- Nej, jag vill inte vara med i dagens blogg eller ställa frågor i din frågestund. Tack!
vitbalans
Viklen bra blogg jag har hittat :) Gärna ett inlägg om vitbalans :)
asså fårlåt men jag typ fattar nada :P
Ledsen men jag frstår inte allt om bländare. Ska man ha så lågt som möjligt?
Den bilden till vänster är finast tycker jag :)
Svar till Klara: Bländaren ändrar man beroende på ljuset. När man fotar till exempel en blomma vill man att bakgrunden ska vara suddig och blomman skarp, då ska man använda en stor bländare, litet bländartal, t.ex 1.8, 2.8 eller något liknande. När man fotar ett landskap vill man ju ha allt i fokus, då använder man en mindre bländare, större bländartal, t.ex 16. Fattar du?? :)
Så det är liksom tvärt om?
För att få en stor bländare ska man ha mindre tal?
Liksom, stor blir liten. Och liten bländare blir stort tal?
Förlåt om jag verkar som världens pucko...
Svar till Klara: Japp, så är det! ;) Du vet att bländaren är stor när det är ett litet tal och när mycket i bilden är oskarp ;)
grymt inlägg! :D